vrijdag 21 september 2007

TURKEN"troep"

Uit de oude doos...

Bouw Westermoskee gestaakt.



Michiel Mans 12 oktober 2006



Woningcorporatie het Oosten heeft de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes afgelopen maandag stopgezet. De directeur van corporatie het Oosten, Frank Bijdendijk, meent dat Turkse fundamentalistische krachten, invloed proberen te krijgen op het bestuursbeleid van de in aanbouw zijnde moskee.


Woningcorporatie het Oosten heeft de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes afgelopen maandag stopgezet. De directeur van corporatie het Oosten, Frank Bijdendijk, meent dat Turkse fundamentalistische krachten, invloed proberen te krijgen op het bestuursbeleid van de in aanbouw zijnde moskee.

Woningcorporatie het Oosten is uitvoerder van het project waarin beleggingsmaatschappij Manderen BV de opdrachtgever is. Manderen BV met als directeur dhr Kabaktepe, bestaat uit de vereniging Müslüman Gençler Tekilati Welzijnsbelangen Amsterdam-West, de vereniging Müslüman Gençler Tekilati Welzijnsbelangen Vereniging Amsterdam, Milli Görüs Sociale en Culturele Vereniging Amsterdam-West (Aya Sofya) -hoofdhuurder van de Westermoskee en Milli Görüs Sociale en Culturele Vereniging (Selimiye), gevestigd in Amsterdam. Er is ook nog een vereniging Westermoskee Milli Görüs, gevestigd te Amsterdam, vertegenwoordigd door o.a. de heer Kabaktepe. Althans, tot voor kort.

De heer Kabaktepe, directeur Manderen, is uit zijn functie gezet door de aandeelhouders en de zaakwaarnemer is momenteel Ucler Dag. Hij is ook de nieuwe voorzitter van Aya Sofya, de hoofdhuurder van de Westermoskee. Ucler Dag zegt dat het om 'een vertrouwenskwestie' gaat en dat het niets te maken heeft met fundamentalistische stromingen. Frank Bijdendijk vreest dat het met de komst van de nieuwe voorzitter afgelopen is met de voorgenomen liberale koers zoals overeengekomen in het kortgeleden gesloten covenant met de diverse partijen en het Stadsdeel de Baarsjes. Ucler Dag meent dat het overeengekomen covenant onduidelijk is. Bijdendijk heeft alle reden om zich zorgen te maken.

De Milli Görüs beweging is opgericht door Necmettin Erbakan. Zijn activiteiten zijn in Turkije meermalen verboden. Een van zijn decipelen is de huidige premier van Turkije Recep Tayyip Erdogan. Die heeft na zijn aantreden in 2002 de ambassades in Nederland en Duitsland opdracht gegeven Milli Görüs niet meer dwars te zitten maar te assisteren.

(Elsevier) -'De opzet van Milli Görüs is steeds anti-westers, anti-democratisch en anti-semitisch geweest. Erbakan zei in 1989 voor zijn aanhang in Arnhem: 'De Europeanen zijn ziek. We hebben het medicijn om hen beter te maken. Wij zullen Rome veroveren. Europa zal de islam van jullie leren.'-

In Duitsland wordt Milli Görus scherp in de gaten gehouden door de BND (veiligheidsdienst). In Nederland kan het zich ongehinderd ontwikkelen. (NRC) Kort geleden werd de greep van de Duitse tak groter door de vervanging van de Nederlandse (Noord) Milli Görus voorzitter Haci Karacaer door Öner Hamurcu (voorzitter van de Turkse moskee in Amersfoort) en met de aanstelling van een nieuwe directeur, Yusuf Altuntas. (Trouw) Uit de mond van Altuntas vernamen we recent,(3/10)

- Moslims kunnen van christenen afkijken hoe je rustig reageert op kwetsende uitingen over religie. Dat zegt de nieuwe directeur van Mili Görüs Noord-Nederland Yusuf Altuntas woensdag in Trouw. Mili Görüs is een internationale koepelorganisatie van conservatieve moskeeën. Volgens Altuntas reageren moslims impulsief op beledigingen en blijven christenen rustig. Altuntas haalt als voorbeeld de zogenoemde cartoonkwestie aan. Moslims reageerden wereldwijd furieus op cartoons van de profeet Mohammed die waren gepubliceerd in een Deense krant. "Maar toen christenen geschokt waren over Madonna bleven die zó rustig", zegt Altuntas. De zangeres voerde tijdens haar concerttournee een act op die verwees naar de kruisiging van Jezus.

Dat klinkt dan weer niet erg rabiaat fundamentalistisch. Karacaer daarentegen maakt zich (Volkskrant) ongerust over de toekomst van een geradicaliseerde Nederlandse tak van de Turkse islamisten. In mei zette het Amsterdamse Centrum voor Buitenlanders (ACB) de subsidie aan Milli Görüs stop uit protest tegen de fundamentalistische machtsovername. (Volkskrant) Voorzitter Miep van Diggelen: 'Milli Görüs Nederland stond voor een constructieve samenwerking. Van de Keulse organisatie hebben wij niet de indruk dat zij een open dialoog voorstaat. Zij redeneren uitsluitend vanuit hun strenge religieuze opvatting, die participatie met de niet-islamitische wereld afwijst.'

In dit woud van berichten met nogal tegenstrijdige geluiden, de wirwar van verenigingen, (koepel)organisaties en BV's, meest met wisselende besturen en directeuren, gaat oud-stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) bemiddelen om de samenwerking te herstellen zodat de bouw van zijn moskee doorgang kan vinden. Die bouw is er mede door van Waveren doorgedrukt. Zijn opvolger Arco Verburg (PvdA) schuwt list en bedrog niet om multiculturele, politiek correcte gekkigheid door te voeren. Dat deed hij eerder dit jaar al bij de kruismonument affaire waar klachten over de christelijke uitstraling van het '40-'45 monument door de stadsdeeltop zelf werd opgeblazen om dit monument te vervangen door een 50.000 pleuro monument met een 'neutrale' uitstraling. Op vragen hierover hield Arco Verburg zijn kaken stijf op elkaar. Net als van Waveren zal ook Verburg zich ongetwijfeld inspannen om de bouw van de moskee, koste wat kost, door te laten gaan ongeacht of de Milli Görüs besturen lokaal, landelijk of internationaal nou wel of niet een gevaar voor de westerse samenleving zijn.