zondag 16 september 2007

Dom!!!!!!


En wéér heeft de VVD top het niet begrepen.

Pieter Stolker

Ontboezemingen betreffende het VVD congres ...

Politiek is leuk. Je kunt het beoefenen als hobby, vanuit gedrevenheid, vanuit een ideologische overtuiging of als broodwinning welke bovendien ook heel goed wordt betaald. In tegenstelling tot al die politici welke voor de camera’s struikelen over hun uitlatingen hoe ze 24 uur per dag keihard werken, heb ik de keren dat ik in de tweede kamer geweest ben nog nooit iemand wat anders zien doen dan gezellig zwammen (u mag hier een ander woord invullen!). Eenzelfde beeld krijg ik ook op dinsdagmiddag voorgeschoteld wanneer ik op Ned. 2 naar het vragenuurtje kijk.
Ik kan mij voorstellen dat wanneer je tot het Haagsche wereldje behoort dit een prettig en fysiek niet al te zwaar leven is wat je graag zo lang mogelijk wilt blijven vasthouden. Daartoe is het belangrijk de mores, welke daar sinds mensenheugenis heerst te kennen en je ernaar te gedragen. Wanneer je hiervan af wijkt val je door de mand en ben je een gevaar voor het wereldje en binnen de kortste keren word je uit het wereldje gestoten.
Er is een strenge hiërarchie waarin iedereen zijn plaats dient te weten en welke bijna niet kan worden doorbroken. En dan zijn er naast al die partijbonzen, bobo’s en weet ik wat niet allemaal voor het land onmisbare figuren, ook nog de kiezers. Wat zegt u: kiezers, bestaan die dan ook nog?
Ooit is er een systeem bedacht dat 1 x in de vier jaar de politici hen een rad voor ogen mogen draaien om toch maar weer zo veel mogelijk stemmen te bemachtigen waardoor de toegang tot de geldstromen vanuit de belastingopbrengsten (180 miljard Euro!) veilig wordt gesteld. Want u dacht toch niet dat de dames en heren daar echt zaten om uw belangen te behartigen. Dat zeggen zij natuurlijk wel maar in de eerste plaats zitten deze mensen daar omdat zij zichzelf heel erg belangrijk vinden en genegen zijn om tegen riante vergoedingen met elkaar te overleggen hoe uw centen worden uitgegeven en welk deel men zelf daarvan krijgt (neemt).
Zo heeft het decennia lang gewerkt. De bevolking werkte, betaalde de belasting, de politici speelden hun spelletjes op het Binnenhof, iedereen kreeg het ieder jaar weer een beetje beter en zo was het leven goed en iedereen tevreden.
Tijden veranderen echter, internet kwam en kiezers kregen meer vrije tijd om na te denken over de dingen en ontwikkelden zich langzamerhand tot volwassen gesprekspartners met een geheel eigen mening. Krampachtig pogen de machtshebbers om via hun greep op de media de kiezers te beïnvloeden, maar heel langzaam ontstaat er frictie tussen wat de kiezer wil en wat de politici menen wat goed voor hen is. De kloof tussen kiezers en Den Haag wordt ieder jaar groter en groter.
In dat gat sprong Fortuyn met zijn LPF. 27 zetels in de Tweede Kamer was de respons. We zullen het nu maar even niet hebben over het verloop van de LPF. Dat bewaren we voor een andere keer.
Vandaag een prachtig stukje televisie gezien van de ledenvergadering van de VVD. Hierin zagen we heel duidelijk hoe de dames en heren politici van de VVD (het is overigens bij alle partijen hetzelfde laken een pak) met alle macht probeerden hun vertrouwde wereldje te beschermen en af te schermen van het gewone volk.
Een jonge vrouw uit Friesland had de moed voor de microfoon te vertellen waarom zij lid van de VVD geworden was n.l. in de hoop dat zij bij deze partij de weg zou vinden naar een baan en uitzicht zou mogen krijgen om weer een volwaardig lid van de samenleving te kunnen worden. Minzaam reageerde de zaal met een glimlach en een beleefd applausje, jammer van het afleiden van het onderwerp waar men mee bezig was n.l. “hoe houden wij de hiërarchie in de partij in stand” en onze plaatsjes veilig. Het ontging vrijwel iedereen dat de noodkreet van deze jonge vrouw nu net iets was waar het in wezen om draait. Een lid van onze bevolking zoekt een oplossing voor haar probleem!. Jammer dat niemand er aan dacht dat juist de VVD er is om dergelijke problemen aan te pakken. Het hoofdbestuur gaf duidelijk te kennen dat de fout niet bij hen gezocht diende te worden. Alles was de schuld van die vervelende Rita Verdonk. Het feit dat zij met haar uitspraken en ideeën in de peilingen groter zou kunnen worden dan de hele VVD, werd met een schouderophalen afgedaan. Ach, het zijn maar peilingen, wie kijkt daar nu naar? Nee men was eensgezind waar het betrof de partijstandpunten en de kadaverdiscipline. Stel je voor dat fractieleden zelf na gingen denken. Dat kan toch helemaal niet. De vraag waarom we dan 150 kamerleden hebben werd volkomen genegeerd. Domme vraag, heeft er helemaal geen verstand van. De bobo’s van de partij hebben ooit beslist dat een aardige studentikoze jongeman partijleider zou dienen te worden omdat hij goed luisterde naar al die belangrijke partij bobo’s. Weg met dat vervelende mens dat haar eigen ideeën gestalte wilde geven. Dat bijna de helft van de kiezers op haar stemt was niet de schuld van de VVD maar van die domme kiezers die helemaal niet kunnen en willen begrijpen waar het nu eigenlijk om gaat.
Een aantal malen hoorde ik mensen in de microfoon benadrukken dat er ooit tijdens een congres een kieslijst was vastgesteld en een partijleider was gekozen, en dat het absoluut noodzakelijk was dat iedereen daarachter bleef staan.
En wat nu wanneer blijkt dat er verkeerde keuzes gemaakt zijn? Dat kan toch. Wat nu als blijkt dat de jongeman absoluut niet in staat is de partij werkelijk aan te voeren? Moeten we dan maar gewoon door blijven gaan? In mijn ogen natuurlijk niet.
En dat is nu wat Pim Fortuyn bedoelde met NIEUWE POLITIEK. In zijn optiek moest het mogelijk zijn iedere volksvertegenwoordiger ter verantwoording te roepen wanneer de leden van de partij meenden dat het niet goed ging. Ik ben het daar helemaal mee eens.
Ik wil graag nog eens benadrukken dat een fractie in de tweede kamer zit met een lastgeving van de leden van de vereniging om de standpunten van de leden uit te dragen en zich daaraan hebben te houden. In het bedrijfsleven is het ook niet zo dat een vertegenwoordiger, eenmaal in een positie benoemd, maar zijn eigen weg kan gaan zoals het hem beliefd.
Alleen de dames en heren politici van de oude garde blijven volharden in dit vermolmde idee met als alleen als voorwaarde dat er personen worden benoemd welke horig zijn aan hen.
Wilders houdt zich (nog) verre van dit systeem door nog steeds als een eenmansbedrijf te opereren. Voorlopig zie ik geen grote verschillen met de huidige partijenstelsels zij het dat er geen televisie-uitzending kan worden gewijd aan de werking hiervan. Toch best wel een interessant vraagstuk.
Zelf blijf ik erbij dat een partij welke opereert volgens het idee van Fortuyn n.l. het door hem omarmde idee van “nieuwe politiek” voorlopig het beste is.
Mijn conclusie na een dag kijken is dat de oude politiek heel duidelijk de boodschap wéér niet heeft begrepen of heeft willen begrijpen. Gedreven mensen zoals Verdonk die de taal spreken van het volk krijgen de stemmen en niet (meer) de bobo’s en de aan hen horigen.
Ik denk dat we interessante tijden tegemoet gaan maar ik hoop dat de kiezers de regie in handen gaan krijgen.
Pieter Stolker


Bron: Het vrije volk.

Geen opmerkingen: