donderdag 20 september 2007

Bak vol ellende is een lafaard en een volkverlakker.

Balkenende houdt zich afzijdig over referendum
DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende liet zich donderdag nog niet uit de tent lokken over het wel of niet houden van een referendum over het nieuwe Europese verdrag.

Ook wilde hij tijdens de algemene beschouwingen niet zeggen of hij een eventueel initiatief vanuit de Tweede Kamer voor een referendum zal blokkeren. D66 wilde weten of hij zijn veto zal gebruiken. Balkenende weigerde daar op in te gaan, omdat het kabinet vrijdag een besluit wil nemen naar aanleiding van een nog vertrouwelijk advies van de Raad van State. Bovendien zei hij nog niet te weten of er een meerderheid in de Tweede Kamer voor een volksraadpleging is. Zoals bekend ligt de kwestie moeilijk binnen de PvdA. De fractie van de sociaal-democraten is verdeeld.

Bij het eerste referendum in 2005 namen de fracties van PvdA, GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer het initiatief. Van het kabinet hoefde het raadplegend referendum toen ook niet maar het zei de uitslag ervan te volgen. Een grote meerderheid wees het grondwettelijke verdrag af. In juni kwamen de Europese lidstaten tot een nieuw verdrag, dat volgens het kabinet recht doet aan de wensen van de Nederlandse burgers.

Fractieleider Geert Wilders (PVV) noemt het de arrogantie van de macht als het kabinet besluit geen nieuw referendum te houden. Andere voorstanders van een referendum zijn in ieder geval de SP, GroenLinks en D66. Tegenstanders zijn het CDA, Christenunie en de SGP.

De VVD wil pas een besluit nemen over een referendum als het definitieve verdrag klaar is. Onder EU-voorzitterschap van Portugal worden nu de kaders van het verdrag uitgewerkt. Dat moet half oktober klaar zijn. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil dan pas een afweging maken over het nieuwe verdrag. De liberaal gaat niet af op het ,,paniekadvies'' dat het kabinet volgens hem aan de Raad van State heeft gevraagd.

Geen opmerkingen: